Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Historia UKS Lusowo

Pomysł założenia Klubu UKS Lusowo pojawił się w 1999 roku. Jesienią 2000 roku odbyło się zebranie założycielskie, a w styczniu 2001 roku otrzymaliśmy zaświadczenie o oficjalnej rejestracji Uczniowskiego Klubu Sportowego Lusowo w Ewidencji Uczniowskich Klubów Sportowych w Starostwie Powiatowym w Poznaniu. czytaj dalej

Rozpoczęliśmy swoją działalność od treningów w formie gier i zabaw przygotowujących do udziału w zawodach w Lekkiej Atletyce. Od 2001 roku zawodnicy UKS Lusowo regularnie brali udział w zawodach dla dzieci pod nazwą "Czwartki Lekkoatletyczne", organizowanych przez Wielkopolski Związek Lekkiej Atletyki i Fundację Mariana Woronina. Trzech zawodników UKS Lusowo osiągnęło bardzo dobre wyniki i kwalifikowało się do finałów ogólnopolskich "Czwartków Lekkoatletycznych", które odbywały się w Warszawie. Byli to: Dennis Bauwens w rzucie piłką palantową, Filip Sawicki w biegu na 300 metrów i Adrian Sawicki w biegu na 60 metrów. Adrian Sawicki stawał 3-krotnie na podium zajmując 3 miejsce w klasyfikacji końcowej. W związku ze zmianą profilu działalności i powstania sekcji Kolarstwa i Triathlonu sekcja Lekkiej Atletyki zakończyła swoją działalność.

W czerwcu 2000 roku w Lusowie odbyły się pierwsze zawody w Triathlonie. Wyścig odbył się przy okazji wizyty szkolnej młodzieży z Niemiec, która przebywała w Polsce ramach wymiany partnerskiej. Organizatorem tych zawodów była Szkoła Podstawowa w Lusowie. Do 2004 roku zawody odbywały się co roku. Od 2005 roku działa sekcja Kolarstwa Szosowego, a od roku 2007 sekcja Triathlonu.